Kostpolitik
Mange børn får en stor del af kosten i daginstitution, derfor er det vigtigt at vi tilbyder en ernæringsrigtig kost.
Det gode mad og måltidsvaner starter grundlæggende tidligt i barndommen. Det er vi en stor del af og har ansvar for.
- Børns kost har stor betydning for deres udvikling og trivsel i hverdagen.
- Børn skal opleve en glæde ved sund mad og have lyst til at vælge det i fremtiden.
- Ernæringsrigtig kost øger barnets trivsel og koncentration.
- Der er rigtig meget dannelse i og omkring måltidet.
I Mariehønen tilstræber vi at lave en god, sund og alsidig kost ud fra madordningens økonomiske ramme. Børnene skal udvikle gode madvaner og vi skal sikre, at alle får sunde måltider dagen igennem. Stort set al maden er lavet fra bunden med gode råvarer. Vi køber så meget økologi, som det er muligt, af hensyn til børnenes sundhed og miljøet. Ca. 70 % af vores kost er økologisk, derudover ønsker vi også at anvende danske råvarer, selvom det ikke altid er økologisk.
Vi følger Sundhedsstyrelsens kost vejledninger til børn i alderen 0-6 år.
- Samt Vejle Kommunes 8 kostråd:
- Spis frugt og grønt
- Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
- Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag
- Spar på sukker og salt
- Spar på fedtet
- Spis Varieret
- Sluk tørsten i vand
- Vær fysisk aktiv
Mariehønen har madordning og derfor må børn ikke medbringe mad og drikke hjemmefra
Der tages hensyn til børn med specielle behov f.eks. vegetar, allergi og religion. Med hensyn mener vi, at der bliver lavet en madplan/kostplan og ud fra den tager vi det fra, som barnet ikke må få. Det er forældrenes ansvar, at supplere kosten hjemme, hvis de vælger at barnet ikke må få dele af det, som står på madplanen. Special/Diætkost kan dog tilbydes ved at medbringe læge erklæring.
Hver uge kan forældrene se ugens madplan på opslagstavlerne, som hænger synlig på stuerne. Madplanen er udarbejdet af vores køkkenlederteam, som har sammensat madplanen ud fra Sundhedsstyrelsens kostvejledninger.
Der tilbydes morgenmad i tidsrummet fra 6.30 til 7.15: Morgenmaden er en variation af forskellige morgenmadstyper, f.eks. Havregrød, øllebrød, havregryn, brød m.m.
1 gang om dagen tilbydes der mælk til et måltid, til de resterende måltider tilbydes der vand.
Der vil være et supplement af rugbrød til hvert måltid.
Vi tager hensyn til de mindste i vuggestuen, der får et supplement af grød, mos eller bondebrød til måltiderne.
På turdage laver køkkenet madpakker til børnene.
Pejlemærker omkring måltidet/børneperspektivet
Som barn i Mariehønen/Jelling Børnegård vil vi sikre, at hvert barn oplever sig som en større del af ansvaret og fællesskabet omkring måltiderne. Vi ønsker at barnet skal have en oplevelse af ejerskab, føle sig betydningsfuld, værdsat, bidrage, gøre noget for andre, tage ansvar og være en del af noget der skaber en større mening og det samtidig fremmer barnets læring. Ligeledes skal det fælles pædagogisk fokus give børnene en oplevelse af genkendelighed ved overgange i Mariehønen og overgang fra børnehave til skole.
Hver stue har faste dukse/medhjælper til borddækning, klargøring og oprydning vedr. måltidet.
Håndhygiejne er vigtig både før og efter maden.
Maden skal altid stå synlig på bordet og børnene skal øve sig i at spise med kniv og gaffel, øse op og hælde i kop. Der er ro/helt stille omkring maden i de første 5-10 minutter.
Børnene skal øve sig i, at vente på de andre børn bliver færdig ved bordet.
Vi lægger vægt på hyggelig atmosfære omkring måltidet på stuerne. Personalet spiser et pædagogisk måltid, for at være den gode rollemodel, som har en positiv tilgang til maden og altid smager på maden. For at skabe mest mulig ro og nærvær omkring måltidet bliver den voksne så vidt muligt siddende ved bordet.
Vi opfordre barnet til at røre, lugte og smage på maden.
Vi respekterer barnets madgrænser, det er ok at sige nej tak. Vi opfordrer barnet til selv at bede om mere mad og hvilken med ord eller benævnelse.
Vi respekterer barnets lyst til at eksperimentere med smag. Evt. remulade på æg, rødbeder på makrel osv.
Fødselsdag:
I Mariehønen afholdes barnets fødselsdag på stuen, hvor forældrene og søskende er velkommen til at deltage. I samarbejde med stuens personale aftales der hvilken dag og tidspunkt.
I vuggestuen opfordrer vi til boller, kiks, frugt, poppet hirse og sunde alternativer, da vi ønsker at begrænse mængden af sukker i vuggestuen. Der opfordres til økologi, da det også er i tråd med husets politik.
I børnehaven opfordrer vi til mindre stykker kage, boller, kiks, frugt, is og sunde alternativer, da vi ønsker at begrænse mængden af sukker. Der opfordres til økologi, da det også er i tråd med husets politik.